Předávkovat se paracetamolem lze i postupně. Hrozí smrt

23.11.2011 19:14

 

Paracetamol, který je hlavní součástí mnoha léků proti bolestem a nachlazení, může při předávkování zabíjet. Lékaři z edinburské univerzity na to upozornili ve studii. Varují především před případy, kdy se lék bere v nadměrných, ale ne smrtelných dávkách po delší dobu.

Jen v univerzitní nemocnici zaevidovali za šestnáct let 663 případů poškození jater paracetamolem, přičemž u 161 pacientů šlo o kumulativní předávkování. Problém postihoval většinou lidi okolo čtyřiceti let věku. Lidé například s chronickými bolestmi zad nebo zubů si neuvědomují, že se předávkovali, protože si lék berou v menším množství opakovaně.

Předávkování paracetamolem je hlavní příčinou selhání jater v Británii.

Lidé, kteří berou léky proti nachlazení, si neuvědomují, že si vzali více, než je maximální denní dávka čtyř gramů. Za smrtelnou se považuje 24 gramů požitých během 24 hodin, ale lékaři zjistili i případ úmrtí na deset gramů. Podle lékařů je to dáno i tím, že se někdy paracetamol kombinuje s alkoholem.

Tragédie cvičitelky 

Jednou z pěti obětí předávkování byla i 25letá svobodná matka a cvičitelka aerobiku Donna Bishopová, která se nachladila. Začala proto užívat paracetamol a lék proti kašli. Brala je týden, ale bez efektu. Nakonec šla loni na Silvestra k lékaři, který jí předepsal antibiotika. Ona však dále brala paracetamol. Když začala blouznit, sestra ji nechala převézt do nemocnice. Z té ji propustili, ale další den ji museli znovu přijmout. Zemřela 4. ledna na selhání jater.

Právě její případ ukazuje, že tento typ kumulativního předávkování se obtížně zjišťuje, protože v krvi nejsou extrémně vysoké hladiny paracetamolu jako třeba při pokusu o sebevraždu. Jde však o dlouhodobě vysoké dávky, které mohou poškodit zejména játra.

U 161 případů kumulativních předávkování se ukázalo, že je vyšší pravděpodobnost vzniku jaterních, ledvinových a mozkových dysfunkcí. Tito lidé mohou potřebovat dialýzu, ale taky pomoc s dýchacími potížemi.

„Během času se poškození rozrůstá a následek může být fatální,“ upozornil Kenneth Simpson, který výzkum vedl. Nakonec mohou být následky kumulativního předávkování horší než u jednorázového, které se dá snadno zjistit.

Nezvyšovat dávku, hledat alternativy

Profesor Roger Knaggs z Královské farmaceutické společnosti lidem s bolestmi doporučil: „Jestliže lidé trpí bolestí, a paracetamol jim nepomohl, spíš než zvýšení dávky by měli probrat s lékárníkem alternativní preparát pro potlačení bolesti nebo jít k někomu, kdo je zbaví příčin bolesti.“

Na závěr dodal: „Poselství je jasné, když si vezmete více paracetamolu, než je doporučeno, nepomůžete si více od bolesti, ale můžete si vážně poškodit zdraví.“

Varoval také před kombinací více léků proti nachlazení, protože většina z nich obsahuje paracetamol, aniž by to bylo z názvu patrné, a člověk si to nemusí uvědomit a předávkuje se.

Zdroj: www.novinky.cz, 23. 11. 2011